Batterij

Baterijen

Bij een klassieke zonnepanelen installatie wordt stroom opgewekt uit de zonnepanelen. Deze stroom wordt in de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom zodat deze compatibel is met de huishoudtoestellen.

Deze stroom wordt direct gebruikt door de toestellen. De stroom welke niet gebruikt is, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer de zonnepanelen meer opbrengen dan de stroom welke verbruikt word, ziet u de teller terugdraaien, dit is een vorm van subsidie.

Wanneer u meer stroom opwekt dan verbruikt, wordt u niet voor deze stroom vergoed. Bijvoorbeeld, een zonnepanelen systeem levert op jaarbasis 4000 kWh maar uw verbruik ligt op 3500kWh, dan verliest u 500kWh aan stroom. Hier is waar een batterij-opslag systeem interessant is.

Wanneer u een batterij-systeem voorziet in de installatie, wordt de overtollige stroom hier opgeslagen direct uit de zonnepanelen. Wanneer het verbruik hoger ligt dan de opbrengst, wordt deze extra stroom gebruikt uit het batterij systeem en niet het elektriciteitsnet. Dit maakt off-grid wonen een mogelijkheid. Enkel wanneer de batterij leeg is en er geen zonnestroom wordt opgewekt wordt energie uit het  elektriciteitsnet afgenomen.

 • Werking

  Een zonnepanelen batterij systeem werkt net zoals de bekende kleine batterijen met welke we alle bekend zijn. Ze worden opgeladen door stroom te injecteren, bij kleine batterijen gebeurd dit direct van het elektriciteitsnet en bij een zonnepanelen systeem direct vanuit de zonnepanelen.

  Wanneer elektriciteit wordt gebruikt voor huishoudtoestellen wordt de elektriciteit via de omvormer omgezet in wisselstroom. Veel batterijen zoals de Powerwall van Tesla beschikken over een ingebouwde omvormer.

  Er bestaan verschillende soorten batterijen met elk hun kenmerken:

  • Lithium-ion batterijen
  • Loodzuur batterijen
 • Merken

  De meest voorkomende batterijen in België zijn:
  – LG chem
  – Enphase
  – Polygon