Omvormers

Omvormers

Voor elke zonnepanelen installatie is minstens één omvormer nodig. De functie van de omvormer is heel simpel, namelijk het omzetten van de energie geproduceerd uit zonnepanelen naar energie welke compatibel is met huishoudtoestellen, wisselstroom. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom.

De omvormer lijkt op een soort kast welke meestal tegen de muur en dichtbij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd.

De levensduur van een omvormer is beduidend lager dan de zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval van een omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Dit komt omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief wordt gebruikt. Micro-omvormers hebben een levensduur van 25 jaar.

 • Installatie

  De installatie van de omvormer wordt gedaan tijdens het installeren van de volledige zonnepanelen installatie. De omvormer wordt meestal tegen een loodrechte muur gemonteerd met de aansluitingen aan de onderkant. Afhankelijk van de afstand tussen zonnepanelen en anderzijds meterkast, geeft de omvormer een verlies van 5% op het rendement. Hier valt vrij weinig aan te doen, gezien de afstand tussen de zonnepanelen welke op het dak staan en de meterkast op het gelijkvloers vrij groot is. Goede kabels kunnen meer rendementsverlies voorkomen. Een omvormer weegt minstens 10 kilogram en wordt daarom best door ervaren installateurs geïnstalleerd. De levensduur van een omvormer is beduidend lager dan de zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval van een omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Dit komt omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief gebruikt wordt en vrij warm kan worden, waardoor slijtage optreedt.

 • De aansluitingen

  Een omvormer beschikt over volgende aansluitingen:
  – DC-aansluitingen voor de inkomende zonnepanelen kabels
  – AC-aansluitingen voor de uitgaande kabels naar de meterkast

  Eenmaal de installatie voltooid en alles werkt, kan je de opbrengst van je zonnepanelen installatie aflezen op de display van de omvormer.

 • Welke omvormer kiezen?

  Een omvormer wordt voornamelijk gekozen naargelang het vermogen van de zonnepanelen installatie en daarop afgestemd. Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.

  Meestal wordt gekozen voor een omvormer welke 90% van de totale zonnepanelen installatie aankan. Dit noemt men onderdimensioneren. Men doet dit omdat in onze regio zonnepanelen vrijwel nooit hun absolute piekrendement behalen gezien de niet altijd ideale weersomstandigheden.

  Een voordeel hiervan is dat de omvormer ook minder zal kosten, en dus de prijs van de installatie zal drukken. In sommige gevallen, wanneer de installatie niet ideaal is, zoals de aanwezigheid van schaduw of een niet ideale hellingsgraad, wordt gekozen voor een nog kleinere omvormer tegenover de zonnepanelen.

  Een ander voordeel van (onder)dimensioneren is dat, een omvormer welke weinig belast wordt, d.w.z. een veel te grote omvormer tegenover de installatie, minder efficiënt zal werken. Een omvormer welke zwaarder belast wordt, werkt veel efficiënter.

  Buiten het vermogen, wat veruit de belangrijkste factor is voor de juiste keuze van de omvormer, spelen volgende factoren ook een criteria:
  – Geluid (sommige omvormers produceren meer geluid)
  – Ligging van de panelen en meterkast
  – Rendement
  – Garantie en aanschafprijs
  – Monitoring opties

 • Merken
  De meeste omvormers in België zijn van Duitse makelij. Recent is er ook de opkomst van omvormers uit Azië en hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de kwaliteit van deze omvormers is, doe je er goed aan bij de bekendere Europese merken te blijven.

 • De meest voorkomende omvormers in België zijn:
  – SMA
  – Omnik
  – SolarEDGE
  – Enphase

 • Garantie

  Standaard beschikken de meeste omvormers over een garantie van 5 jaar maar bij sommige omvormers is het mogelijk de garantie te verlengen tot 10 jaar.