Zonnepanelen

Zonnepanelen worden alsmaar populairder, de laatste jaren is de vraag opnieuw sterk toegenomen. Dit is enerzijds te danken aan de lagere productie kosten. Anderzijds is er een grote stap voorwaarts gemaakt wat betreft de kwaliteit, de levensduur en het rendement van zonnepanelen.

Er bestaan twee soorten zonnecellen, met name één met mono-kristallijne structuur en één met polykristallijne structuur.

Zonnepanelen rendement

Het rendement wordt uitgedrukt in Wattpiek(Wp).Een normaal zonnepaneel van 165 cm x 100 cm kan een output geven tussen 260 – 320 Wp. Dit is afhankelijk van fabrikant tot fabrikant. Eén Wattpiek heeft ongeveer een opbrengst 0,88 kilowattuur stroom per jaar. Met 4000 Wattpiek produceer je op jaarbasis ongeveer 3520 kilowattuur stroom. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3.500 kilowattuur stroom.

Zonnepanelen rendement in Vlaanderen

De keuze is vooral afhankelijk van de instraling van het zonlicht. Ondanks het feit dat panelen met mono-kristallijne cellen theoretisch een hoger rendement halen, is voor onze streek het paneel met de polykristallijne celstructuur het meest aangewezen type. De reden hiervoor is dat het aantal dagen waarop we volop zon hebben beperkt is.

In onze regio hebben we te maken met diffuus licht omwille van de veelvuldige bewolking. Dit licht volstaat wel om een rendement te halen. Het is goed om weten dat warmte niet bevorderlijk is voor de productie van zonne-energie en eerder een negatieve invloed heeft op het rendement.

Zonnepanelen voor- en nadelen

Bij het kiezen voor of tegen zonnepanelen heb je heel wat overwegingen te nemen. Ze zijn niet in alle gevallen een goede keuze. Een goed rendement behalen kan enkel wanneer de criteria zo optimaal mogelijk zijn. Zo is je dak het beste zuidelijk gericht met weinig tot geen schaduw, en bij een helling van 36 tot 38 graden. Zonnepanelen installeren wanneer je huis een plat dak heeft, is ook geen probleem, via de montage rails kunnen we u installatie in een hoek van 30 graden brengen. Dit geeft als gevolg dat ook u installatie op een plat dak zelf reinigend werkt.

Gelukkig zijn de voordelen van zonnepanelen groter en talrijker dan de nadelen. Zo moet je geen rekening houden met de fors stijgende energieprijzen en vergen panelen weinig onderhoud en verzorging. Hieronder de belangrijkste voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rijtje:

Voordelen van zonnepanelen

  • Slimme investering
  • Hernieuwbare energie
  • Minimaal onderhoud

Nadelen van zonnepanelen

  • Afhankelijk van weersomstandigheden
  • Goede ligging noodzakelijk
  • Zonder kennis niet mogelijk om zelf te installeren

De installatie

Standaard afmetingen van zonnepanelen zijn ongeveer 165 cm x 100 cm. Er zijn uiteraard ook andere modellen beschikbaar. Diverse afwerkingen zijn verkrijgbaar om een zo harmonieus mogelijk geheel met de omgeving en het dak na te streven. Er zijn oplossingen beschikbaar die verwerkt zijn als dakpan, dakbedekking van carports of andere bijgebouwen. De keuze van oplossing moet u bepalen in functie van:

  • Het bestaand dak
  • De oriëntatie ten opzichte van het zuiden
  • Het rendement dat u wenst te behalen
  • Het beschikbare budget